Mitä EFT on

EFT tulee sanoista Emotional Freedom Technique ja se on kehitetty Pohjois-Amerikassa. Ensimmäinen huomio tästä kehomielimenetelmästä tehtiin vuonna 1980. EFT naputtelussa yksinkertaisesti naputellaan tiettyjä akupunktiopisteitä samalla kun käydään mielessä tai ääneen läpi negatiivista asiaa/haastetta. Tämä lähettää aivoille signaalin, ettei ole hätää.

Meillä on aivojen limbisessä järjestelmässä pieni mantelitumake, jota kutsutaan myös aivojen palovaroittimeksi. Limbinen järjestelmä on tunteiden ja pitkäkestoisen muistin varastopaikka, myös kaikkien kielteisten kokemusten. Näin epämiellyttävän muiston muisteleminen saa mantelitumakkeen hälytystilaan.

Keho taas ei erota todellista uhkaa (karhu ajaa meitä takaa) ja mantelitumakkeen uhkaksi määrittelemää asiaa (epämiellyttävän muiston muisteleminen).
Esimerkiksi, jos sinulle naurettiin koulun laulutunnilla lapsena, voi pelkkä ajatus julkisesti laulamisesta saada sinut hermostuneeksi, vaikka oikeasti rakastat laulamista.

Hälytystilassa olleessaan mantelitumake vapauttaa stressihormoneita ja keho alkaa sulkea toimintojaan (ruoansulatus hidastuu, lisääntyminen vaikeutuu jne.). Tutkittaessa EFT:tä toiminnallisissa magneettikuvauksissa on nähty selvästi, kuinka mantelitumake lakkaa lähettämästä hälytyssignaaleja kun akupisteitä stimuloidaan.
Hidasta elämää -sivustolta voit lukea Karita Palomäen kuvauksen EFT:stä. Forbes on kirjoittanut myös kattavan artikkelin EFT:stä.

Tutkimukset


Lisätietoa ja tutkimuksia löydät mm. Peta Stapletonin, Nick Ortnerin, National Library of Medicine (US government site) ja EFT Universen sivuilta.

Uusi Tapping-tutkimusartikkeli julkaistiin äskettäin arvostetussa tieteellisessä lehdessä. Tämä on kattavin tähän mennessä julkaistu tutkimus Tappingista. (Englanninkielisen tiivistelmän on julkaissut Tapping Solution, kirjoittanut Nick Ortner)

Artikkeli julkaistiin Frontiers in Psychology -lehdessä – psykologian alan parhaimmassa vertaisarvioidussa aikakauslehdessä – ja siinä tehtiin yhteenveto jokaisesta tähän mennessä tehdystä korkealaatuisesta Tapping-tutkimuksesta.

Tämä tutkimus osoittaa, että EFT Tapping on yksi laajimmin tutkituista menetelmistä koko psykologian alalla (yli 125 vertaisarvioitua tutkimusta ja yli 300 tutkimusta julkaistu!).

Tutkimuksen tekijöiden mukaan Tapping on tehokas hoitomuoto erilaisiin psykologisiin ja fyysisiin tiloihin, ja sitä tulisi käyttää perusterveydenhuollossa, sairaaloissa ja klinikoissa.

Tässä vain muutama kohta mainittuna:

“Kontrolloidut tutkimukset ovat osoittaneet EFT-hoidon olevan tehokas
a) psyykkisiin tiloihin, kuten ahdistuneisuus, masennus, fobiat ja post-traumaattinen stressihäiriö (PTSD);
(b) fysiologisiin ongelmiin, kuten kipu, unettomuus ja autoimmuunisairaudet;
c) ammatti- ja urheilusuoritukset;
(d) ja stressin oireet.”

“Tarvitaan verrattain vähän hoitokertoja, hoito on tehokasta niin henkilökohtaisesti kuin virtuaalisesti, ja oireiden parantuminen jatkuu ajan myötä.”

Syyt oireiden taustalla

Oireet, joihin haemme helpotusta, olivat ne sitten fyysisiä tai psyykkisiä johtuvat usein vääränlaisista uskomuksista itsestämme tai muista (esim. en ole tarpeeksi fiksu, muut eivät arvosta minua, minulla on aina rahaongelmia, en tule koskaan laihtumaan, minun täytyy huolehtia muista ja unohtaa omat tarpeeni). Monet näistä uskomuksista ovat niin syvällä mielessämme ja varhain ”opittuja”, että pidämme niitä täytenä totena!

Vaikka emme sitä itse useinkaan tiedosta, taustalla voi olla negatiivisia tapahtumia elämässä, jopa traumoja tai sitten esim. lapsuuden kodissa tai koulussa on jokin tietty ajatusmalli ollut valloillaan. Virheelliset uskomukset alkavat näkyä meissä negatiivisina tunteina ja erilaisina oireina (riippuvuudet, kivut, ahdistus, uniogelmat jne.)

Näin EFT ohjaus tehdään

Ennen naputtelun aloitusta on tärkeää, että sinulla on itsellesi rauhallinen tila, jossa sinua ei häiritä. Teen ohjauksen etänä videoyhteydellä.
Etäyhteys voi mietityttää, mutta lupaan, ettei se muuta ohjausta tai etteikö yhteys ohjaajan ja asiakkaan välillä olisi yhtä vahva. Useat asiakkaani myöntävät miettineensä, että toimiiko etäyhteys tällaisessa hoitosuhteessa ja olevansa positiivisesti yllättyneitä kun ohjaus on ohitse.
Joillekin etäyhteys on myös miellyttävämpi vaihtoehto. Tällöin omista henkilökohtaisista asioista saa puhua oman kodin tai muun turvallisen paikan suojissa, ja hoidon jälkeen voi kellahtaa suoraan omalle sohvalle ottamaan hetken itselle ja omille ajatuksille.

Myös Frontiers in Psychology -lehdessä julkaistussa tutkimusartikkelissa sanotaan: “Comparatively few treatment sessions are required, treatment is effective whether delivered in person or virtually, and symptom improvements persist over time.”

Pidä kädet vapaana ja varaa itsellesi lasi vettä ja kenties nenäliina. Tärkeintä kuitenkin on, että olet rehellinen itsellesi ja halukas käsittelemään ongelmaasi. Naputtelu voi nostaa pintaan vaikeita tunteita, olethan siis valmis ottamaan ne vastaan ja sitten päästämään niistä irti.

EFT naputtelussa käsittelemme kevyesti naputellen muutamia akupunktiopisteitä samalla kun käymme läpi elämässä läsnäolevaa haastetta. Pisteet on helppo oppia. Naputtelu aloitetaan käden sivusta eli karatepisteestä, jonka jälkeen järjestys on seuraava:

  • kulmakarva
  • silmäkulma
  • silmän alla
  • nenän alla
  • leuka
  • rinta
  • kylki
  • päälaki

Pisteitä naputellaan kevyesti parilla sormella n. 7 kertaa, mutta mikäli jokin kohta tuntuu, että siinä pitäisi viipyä pidempään, tee se! Alla perehdytysvideo sekä naputtelupisteet kuvana.