Mitä EFT on

EFT tulee sanoista Emotional Freedom Technique ja se on kehitetty Pohjois-Amerikassa. Ensimmäinen huomio tästä kehomielimenetelmästä tehtiin vuonna 1980. EFT naputtelussa yksinkertaisesti naputellaan tiettyjä akupunktiopisteitä samalla kun käydään mielessä tai ääneen läpi negatiivista asiaa/haastetta. Tämä lähettää aivoille signaalin, ettei ole hätää.

Naputtelupisteisiin ja -tekniikkaan voit tutustua tällä videolla:Meillä on aivojen limbisessä järjestelmässä pieni mantelitumake, jota kutsutaan myös aivojen palovaroittimeksi. Limbinen järjestelmä on tunteiden ja pitkäkestoisen muistin varastopaikka, myös kaikkien kielteisten kokemusten. Näin epämiellyttävän muiston muisteleminen saa mantelitumakkeen hälytystilaan.

Keho taas ei erota todellista uhkaa (karhu ajaa meitä takaa) ja mantelitumakkeen uhkaksi määrittelemää asiaa (epämiellyttävän muiston muisteleminen).
Esimerkiksi, jos sinulle naurettiin koulun laulutunnilla lapsena, voi pelkkä ajatus julkisesti laulamisesta saada sinut hermostuneeksi, vaikka oikeasti rakastat laulamista.

Hälytystilassa olleessaan mantelitumake vapauttaa stressihormoneita ja keho alkaa sulkea toimintojaan (ruoansulatus hidastuu, lisääntyminen vaikeutuu jne.). Tutkittaessa EFT:tä toiminnallisissa magneettikuvauksissa on nähty selvästi, kuinka mantelitumake lakkaa lähettämästä hälytyssignaaleja kun akupisteitä stimuloidaan.
Hidasta elämää -sivustolta voit lukea Karita Palomäen kuvauksen EFT:stä. Forbes on kirjoittanut myös kattavan artikkelin EFT:stä.

Tutkimukset


Lisätietoa ja tutkimuksia löydät mm. Peta Stapletonin, Nick Ortnerin, National Library of Medicine (US government site) ja EFT Universen sivuilta.

Uusi Tapping-tutkimusartikkeli julkaistiin äskettäin arvostetussa tieteellisessä lehdessä. Tämä on kattavin tähän mennessä julkaistu tutkimus Tappingista. (Englanninkielisen tiivistelmän on julkaissut Tapping Solution, kirjoittanut Nick Ortner)

Artikkeli julkaistiin Frontiers in Psychology -lehdessä – psykologian alan parhaimmassa vertaisarvioidussa aikakauslehdessä – ja siinä tehtiin yhteenveto jokaisesta tähän mennessä tehdystä korkealaatuisesta Tapping-tutkimuksesta.

Tämä tutkimus osoittaa, että EFT Tapping on yksi laajimmin tutkituista menetelmistä koko psykologian alalla (yli 125 vertaisarvioitua tutkimusta ja yli 300 tutkimusta julkaistu!).

Tutkimuksen tekijöiden mukaan Tapping on tehokas hoitomuoto erilaisiin psykologisiin ja fyysisiin tiloihin, ja sitä tulisi käyttää perusterveydenhuollossa, sairaaloissa ja klinikoissa.

Tässä vain muutama kohta mainittuna:

“Kontrolloidut tutkimukset ovat osoittaneet EFT-hoidon olevan tehokas
a) psyykkisiin tiloihin, kuten ahdistuneisuus, masennus, fobiat ja post-traumaattinen stressihäiriö (PTSD);
(b) fysiologisiin ongelmiin, kuten kipu, unettomuus ja autoimmuunisairaudet;
c) ammatti- ja urheilusuoritukset;
(d) ja stressin oireet.”

“Tarvitaan verrattain vähän hoitokertoja, hoito on tehokasta niin henkilökohtaisesti kuin virtuaalisesti, ja oireiden parantuminen jatkuu ajan myötä.”

Syyt oireiden taustalla

Oireet, joihin haemme helpotusta, olivat ne sitten fyysisiä tai psyykkisiä johtuvat usein vääränlaisista uskomuksista itsestämme tai muista (esim. en ole tarpeeksi fiksu, muut eivät arvosta minua, minulla on aina rahaongelmia, en tule koskaan laihtumaan, minun täytyy huolehtia muista ja unohtaa omat tarpeeni). Monet näistä uskomuksista ovat niin syvällä mielessämme ja varhain ”opittuja”, että pidämme niitä täytenä totena!

Vaikka emme sitä itse useinkaan tiedosta, taustalla voi olla negatiivisia tapahtumia elämässä, jopa traumoja tai sitten esim. lapsuuden kodissa tai koulussa on jokin tietty ajatusmalli ollut valloillaan. Virheelliset uskomukset alkavat näkyä meissä negatiivisina tunteina ja erilaisina oireina (riippuvuudet, kivut, ahdistus, uniogelmat jne.)